< Tillbaka

Erik Hemmingsson​

Docent och forskare inom folkhälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm

Hur får vi en god hälsa, ett långt och friskt liv och ett genuint välmående? Det är frågor som vi människor funderat över i århundranden. I vår tekniskt avancerade värld är det lätt att få intrycket att hälsa är ett komplicerat och ogripbart fenomen bortom vår egen kontroll och att sjukdom oftast beror på att små celler, receptorer eller gener slutar fungera som de ska och att hälsa och välmående därför inte är någonting vi kan styra över. 

Och visst finns det en viss sanning i det påståendet. Vissa delar av vår hälsa är fortfarande till viss del bortom vår egen kontroll. Men min egen analys, i stor likhet med Helena Dahlqvists, är att varje människa har en enorm möjlighet att påverka sin egen hälsa, ofta långt större än vad de själva inser. 

Flera decenniers forskning visar nämligen att vår hälsa påverkas på ett djupgående och varierande sätt av relativt enkla saker som regelbunden mänsklig kontakt, genuin vänskap, meningsfullhet, inre resurser, en bra och näringsrik kost, regelbunden motion, en god nattsömn och återhämtning. Vi skulle kunna sammanfatta detta som sociala och psykologiska faktorer och livsstil. 

Även en god ekonomi och bra utbildning ger oss många hälsomässiga fördelar, men kanske mest i den bemärkelse att pengar och bildning är en bra grogrund för goda sociala kontakter, psykiskt och emotionellt välmående och anammandet av en sund och hållbar livsstil. Som du märker är det som ger oss ett långt liv och en god hälsa knappast speciellt tekniskt komplicerat eller ens mysteriöst. Det handlar i grund och botten om enkla och högst naturliga aktiviteter, det vill säga; ett livsmönster. 

Jag brukar alltid ställa frågan till mina studenter vad föräldrar kan göra för att se till att deras barn får ett långt och friskt liv. Även om svaren kan variera, till exempel att de ska lära barnen äta frukt och grönt, eller att de ska uppmuntras att röra på sig, så tror jag att det är svårt att hitta en mer effektiv strategi för hälsan än att barnen ska skaffa sig en bra utbildning. 

Men en utbildning behöver ju inte nödvändigtvis bara vara i formell mening, såsom att läsa på universitet. Lärande är alltid livslångt och ska absolut inte avta bara för att man fått sin examen, snarare tvärtom. Det är på många sätt utanför skolans väggar som individer kan hämta de mest intressanta svaren, till exempel hur de kan få en god och långsiktig hälsa. 

Vi behöver alla reflektera kring detta, eftersom hälsoresan på många sätt kommer vara helt unik för varje person. Vi har olika saker i bagaget, som skaver långt där inombords och som kan göra sig påminda i fysisk bemärkelse många decennier senare, vi har olika möjligheter och resurser och vi har inte minst olika önskemål. 

Det finns således inga patentlösningar för hälsan. Det en person behöver göra för att må bättre kan alltså vara helt annorlunda jämfört med en annan. En person 11 

kanske behöver bearbeta den otrygghet de upplevde som barn, medan en annan behöver ändra sina mat- och motionsvanor. Men på många sätt så kommer de flesta av oss att ha ett antal sociala och psykologiska faktorer i fokus och självklart en sund livsstil.

Ett vanligt misstag är att vi, i vår iver att vilja förstå och hitta lösningar, ägnar vissa detaljer kopiös uppmärksamhet, medan vi ignorerar betydligt större och viktigare pusselbitar. Vi silar myggen men sväljer elefanterna, vilket bör undvikas. Människor och vår hälsa är nämligen en helhet. Du kan se det lite som en mosaik eller ett pussel. Det är först när många bitar kommit på plats som bilden av hälsa framträder. Det är detta du ska sträva efter. Stirra dig inte blind på vissa enskilda bitar, utan våga ta ett kliv bakåt och skåda helheten.

Så vilka är då dessa pusselbitar, som ska utgöra helheten? Det är precis detta som Helena Dahlqvist, genom många års efterforskningar och klinisk erfarenhet, redovisar i sitt unika Personliga Livsmönster. Det är just sådant som jag berättade om tidigare, nämligen sociala faktorer som familj och vänner, livsstilsfaktorer som kost, motion, sömn och stress och psykologiska faktorer och känslor. Det finns numera en omfattande vetenskaplig dokumentation om hur viktiga just dessa faktorer är för vår hälsa, välmående och livslängd. Och precis som jag skrev ovan, så bildar de tillsammans en helhet och det är den helheten som är absolut avgörande för hur du mår och hur din hälsa utvecklas. 

Genom denna bok har du nu alla möjligheter att se vilka delar du kan behöva jobba med för att må bättre, så att du får till den helhetslösning vi alla behöver. Jag önskar dig all lycka till på din resa mot en bättre hälsa med hjälp av Helena Dahlqvists unika Personliga Livsmönster. Jag både tror och hoppas att du kommer ha stor glädje av detta. 

Daniel FrydmanPsykiater
Läs mer
Den bok du nu håller i handen är ett mycket fint exempel på att det finns väldigt många sätt att göra det möjligt att samtala om viktiga saker. Som psykiater träffar jag personer i olika livssituationer, med olika förmåga att kommunicera och olika förmåga att kunna förmedla det som är viktigt för personen. Den metod, Färgstarka samtal, som Helena Dahlqvist har utvecklat visar på en väg in i samtalet, som inte går direkt genom det talade språket.
Åsa & Pär
Läs mer
Åsa och Pär, har tillsammans genomfört Personligt livsmönster, de upptäckte att det blev mycket enklare att diskutera olika problem i deras förhållande när de använde färger som utgångspunkt. De valde sina egna färger på skalan som ibland var väldigt olik den andres, vilket ledde till en ökad förståelse för varandras perspektiv. De upplevde att det var mycket enklare att sätta färg på en känsla gentemot att beskriva den med ord. Det var viktigt att lyssna på varandras förklaringar till varför de valde en viss färg, och färgerna underlättade konversationen på ett sätt som de inte hade upplevt tidigare....
Stephan Rössner​Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin.
Läs mer
Stephan Rössner, Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin. Helena Dahlqvist har under många år arbetat med patienter med olika former av livsstilsproblem. Hon har själv betydande erfarenheter från sina egna upplevelser inom vård och omsorg att dela med sig och hon har gjort sig känd som en entusiastisk, karismatisk och engagerande terapeut som får sina klienter att verkligen känna sig sedda...
Kristina WennergrenBildtolkare, utbildare, författare
Läs mer
Det finns en kunskap om färgers psykologiska inverkan på människor, djur och natur, en kunskap som gemene man inte riktigt har tagit till sig, därför att den i dagens samhälle inte helt har lyfts fram till de nivåer där den hör hemma...
Eva CarlssonBrottsförebyggande samordnare, Eskilstuna kommun
Läs mer
Jag fick möjligheten att arbeta med Personligt Livsmönster 2001–2002, då jag som samtalsbehandlare jobbade på en eftervårdsbehandling för missbrukare i Eskilstuna. Jag var med och startade upp verksamheten där både män och kvinnor bodde och deltog i den dagliga verksamheten som innefattade morgonsamling, gruppsamtal, meditation, återfallsprevention miljöterapi, social träning, fysisk aktivitet och individuella samtal. Många av klienterna hade ett långt missbruk bakom sig och hade svårt att både känna...
Anette EbbaAnette Berntsson och Ebba Sellström, kursföreståndare Livsstilskursen Väddö Folkhögskola.
Läs mer
Ett av målen med kursen är att eleverna ska öka sin kropps- och självkännedom och sin motivation till en bestående livsstilsförändring. I detta arbete har ”Personligt Livsmönster” varit ett betydande inslag som ingått dels vid kursens början, dels i samband med kursslut...
Ingalena AnderssonMed dr, leg dietist
Läs mer
Att arbeta med färger, att rent konkret fylla i en viss färg vid ett visst ord/område, väcker mycket tankar och känslor. Det kan vara läskigt, men också lustfyllt. Vilken färg ska jag ta..?
Erik HemmingssonDocent och forskare inom folkhälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm
Läs mer
Hur får vi en god hälsa, ett långt och friskt liv och ett genuint välmående? Det är frågor som vi människor funderat över i århundranden. I vår tekniskt avancerade värld är det lätt att få intrycket att hälsa är ett komplicerat och ogripbart fenomen bortom vår egen kontroll och att sjukdom oftast beror på att små celler, receptorer eller gener slutar fungera som de ska och att hälsa och välmående därför inte är någonting vi kan styra över. 
Björn Ogéus​Överläkare, Enheten för Psykosomatisk Medicin, Västerås
Läs mer
Jag har arbetat i offentlig sjukvård i 25 år som narkos- och smärtläkare. De senaste 15 åren med rehabilitering med en psykosomatisk inriktning d.v.s. med fokus på sambandet mellan känslor, tankar och kroppens reaktioner på dessa.
Föregående
Nästa