< Tillbaka

Åsa och Pär

Personligt livsmönster en nyckel till förbättrad kommunikation i din relation.

Åsa och Pär, har tillsammans genomfört Personligt livsmönster, de upptäckte att det blev mycket enklare att diskutera olika problem i deras förhållande när de använde färger som utgångspunkt. 

De valde sina egna färger på skalan som ibland var väldigt olik den andres, vilket ledde till en ökad förståelse för varandras perspektiv. De upplevde att det var mycket enklare att sätta färg på en känsla gentemot att beskriva den med ord. Det var viktigt att lyssna på varandras förklaringar till varför de valde en viss färg, och färgerna underlättade konversationen på ett sätt som de inte hade upplevt tidigare. Tidigare brukade deras samtal ofta sluta i missförstånd eller konflikter, samt lätt hamna i pajkastning. Men nu skapade Personligt livsmönster jämbördig respekt och förståelse i deras kommunikation.

Genom att använda färger som symboler kunde de utforska komplicerade ämnen och lätta upp samtal som tidigare hade lett till missförstånd och frustration. De lärde sig att det inte handlade om att ha rätt eller fel, utan om att lyssna på varandras unika perspektiv och respektfullt dela sina egna.

De båda upplevde att den tid de spenderade med Personligt livsmönster var värdefull. Tiden flög iväg när de satt ner och arbetade med det, och de insåg att de hade mycket att prata om. Under de två kvällarna ägnade de tillsammans över tre timmar åt att reflektera över sina livsmönster och deras förhållande.

Det var också upplysande att de kunde diskutera ämnen som sömn, livslust och mycket annat, oavsett vad den andra personens livsmönster visade. Detta gjorde konversationen mycket mer öppen och ärlig. De hade till och med möjlighet att öppet och ärligt prata om sex och intimitet, även om de hade mycket olika upplevelser och behov inom detta område.

En viktig insikt var skillnaderna i hur de upplevde kärlek och hur de fick det de behövde från varandra. Dessa skillnader blev en bra utgångspunkt för att diskutera och förstå varandras behov bättre. Till exempel, Pär markerade ljusblått på alkohol i sitt livsmönster, vilket ledde till en öppen diskussion om hans alkoholkonsumtion och hur detta påverkade deras förhållande. Pär delade också att han ofta kände sig ensam i förhållandet.

De hade även en öppen dialog om ekonomi och märkte att det var den enda delen där de båda valde grönt. Detta blev en anledning för Pär att inse att han hade flera personliga områden att arbeta på, inklusive hans självkänsla och oro/ångest.

Åsa insåg att hon behövde fokusera på sig själv och ta hand om sina egna behov. Hon kände att Pär också måste ta ansvar för sin hälsa och sitt välmående. Båda insåg att de hade personliga utmaningar att hantera, men de hade nu ett starkare och öppnare kommunikationssätt tack vare Personligt livsmönster.

Denna berättelse är ett starkt exempel på hur Personligt livsmönster kan vara en resurs för par som vill fördjupa sin förståelse för varandra och förbättra sin relation. Det öppnar upp möjligheter till öppenhet, ärlighet och ömsesidig respekt som kan föra par närmare varandra och hjälpa dem att lösa problem och utmaningar tillsammans.

När det kom till att använda Personligt livsmönster igen, ville Pär göra det om 14 dagar, men Åsa ansåg att det var lite för tidigt. De var dock överens om att de skulle försöka hitta mer tid för varandra och planerade till och med en resa utan barnen. Båda kände att de närmat sig varandra på ett positivt sätt och hade insett att de behövde ta itu med sina egna personliga utmaningar för att förbättra sin relation.

Åsa och Pär har tidigare sökt stöd från familjerådgivare. De gick på familjerådgivning vid två olika tillfällen, där varje period inkluderade flera samtal med rådgivarna. Men trots detta upplevde de att något saknades i deras försök att stärka sin relation. De tror starkt på att det inte handlar om en person som tar hjälp mer än den andra, utan om att båda i relationen tar stöd och hjälp i det som behövs. De berättar att Personligt livsmönster har förändrat deras kommunikation till det bättre. Samtalen är mer respektfulla och fyllda med ömsesidig förståelse. Istället för att ifrågasätta varandras tankar och känslor, finns nu en önskan att lyssna och förstå varandra bättre.

Nu har de upptäckt något nytt som har berikat deras förhållande – Personligt livsmönster. De delar med sig av sin erfarenhet i hopp om att inspirera andra par att utforska denna metod.

Daniel FrydmanPsykiater
Läs mer
Den bok du nu håller i handen är ett mycket fint exempel på att det finns väldigt många sätt att göra det möjligt att samtala om viktiga saker. Som psykiater träffar jag personer i olika livssituationer, med olika förmåga att kommunicera och olika förmåga att kunna förmedla det som är viktigt för personen. Den metod, Färgstarka samtal, som Helena Dahlqvist har utvecklat visar på en väg in i samtalet, som inte går direkt genom det talade språket.
Åsa & Pär
Läs mer
Åsa och Pär, har tillsammans genomfört Personligt livsmönster, de upptäckte att det blev mycket enklare att diskutera olika problem i deras förhållande när de använde färger som utgångspunkt. De valde sina egna färger på skalan som ibland var väldigt olik den andres, vilket ledde till en ökad förståelse för varandras perspektiv. De upplevde att det var mycket enklare att sätta färg på en känsla gentemot att beskriva den med ord. Det var viktigt att lyssna på varandras förklaringar till varför de valde en viss färg, och färgerna underlättade konversationen på ett sätt som de inte hade upplevt tidigare....
Stephan Rössner​Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin.
Läs mer
Stephan Rössner, Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin. Helena Dahlqvist har under många år arbetat med patienter med olika former av livsstilsproblem. Hon har själv betydande erfarenheter från sina egna upplevelser inom vård och omsorg att dela med sig och hon har gjort sig känd som en entusiastisk, karismatisk och engagerande terapeut som får sina klienter att verkligen känna sig sedda...
Kristina WennergrenBildtolkare, utbildare, författare
Läs mer
Det finns en kunskap om färgers psykologiska inverkan på människor, djur och natur, en kunskap som gemene man inte riktigt har tagit till sig, därför att den i dagens samhälle inte helt har lyfts fram till de nivåer där den hör hemma...
Eva CarlssonBrottsförebyggande samordnare, Eskilstuna kommun
Läs mer
Jag fick möjligheten att arbeta med Personligt Livsmönster 2001–2002, då jag som samtalsbehandlare jobbade på en eftervårdsbehandling för missbrukare i Eskilstuna. Jag var med och startade upp verksamheten där både män och kvinnor bodde och deltog i den dagliga verksamheten som innefattade morgonsamling, gruppsamtal, meditation, återfallsprevention miljöterapi, social träning, fysisk aktivitet och individuella samtal. Många av klienterna hade ett långt missbruk bakom sig och hade svårt att både känna...
Anette EbbaAnette Berntsson och Ebba Sellström, kursföreståndare Livsstilskursen Väddö Folkhögskola.
Läs mer
Ett av målen med kursen är att eleverna ska öka sin kropps- och självkännedom och sin motivation till en bestående livsstilsförändring. I detta arbete har ”Personligt Livsmönster” varit ett betydande inslag som ingått dels vid kursens början, dels i samband med kursslut...
Ingalena AnderssonMed dr, leg dietist
Läs mer
Att arbeta med färger, att rent konkret fylla i en viss färg vid ett visst ord/område, väcker mycket tankar och känslor. Det kan vara läskigt, men också lustfyllt. Vilken färg ska jag ta..?
Erik HemmingssonDocent och forskare inom folkhälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm
Läs mer
Hur får vi en god hälsa, ett långt och friskt liv och ett genuint välmående? Det är frågor som vi människor funderat över i århundranden. I vår tekniskt avancerade värld är det lätt att få intrycket att hälsa är ett komplicerat och ogripbart fenomen bortom vår egen kontroll och att sjukdom oftast beror på att små celler, receptorer eller gener slutar fungera som de ska och att hälsa och välmående därför inte är någonting vi kan styra över. 
Björn Ogéus​Överläkare, Enheten för Psykosomatisk Medicin, Västerås
Läs mer
Jag har arbetat i offentlig sjukvård i 25 år som narkos- och smärtläkare. De senaste 15 åren med rehabilitering med en psykosomatisk inriktning d.v.s. med fokus på sambandet mellan känslor, tankar och kroppens reaktioner på dessa.
Föregående
Nästa